Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΦΩΝΙΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΘΑΡΡΟΣ" ΤΡΙΚΑΛΩΝ


 Για τη δολοφονία του Καβλιά εκτός από την εφημερίδα «ΣΚΡΙΠ» βρέθηκαν ανάλογα στοιχεία και στην εφημερίδα των Τρικάλων «ΘΑΡΡΟΣ». Παραθέτουμε παρακάτω όλα τα δημοσιεύματα που γράφτηκαν στην εφημερίδα «Θάρρος» των Τρικάλων για το έγκλημα του ΚΑΒΛΙΑ (ΣΑΚΑΒΛΙΑ).

Στο φύλο της 5 Μαρτίου 1924, στη σελίδα 2 η εφημερίδα «Θάρρος» γράφει την είδηση για το έγκλημα στο Καλλιφώνι.


Τρομακτική ληστεία
Εις το χωρίων Καλλιφώνι της Καρδίτσης άγνωστοι εισελθόντες εις την οικίαν του Θωμά Καβλιά ταμίου της Κοινότητος κατέσφαξαν αυτόν, την σύζυγόν του και τας δύο θυγατέρας του ηλικίας 10 και 13 ετών και ετράπησαν εις φυγήν. Αφού αφήρεσαν όλα τα χρήματά του. Προ ημερών ο Καβλιάς είχεν εισπράξει αρκετά χρήματα εκ πωλήσεως καπνού.

Στο φύλο της 8 Μαρτίου 1924, στη 1 σελίδα, η εφημερίδα «Θάρρος» γράφει την είδηση για τη σύλληψη του φονιά.


Σύλληψις φονέως
Συνελλήφθη χθες εις το χωρίον Στεφανοσαίους ένθα κατέφυγε καταδιωκόμενος ο εκ Φλαμουλίου Στέφανος Τριγώνης, κατηγορούμενος δια τον προ ημερών τετραπλούν φόνον του Καλλιφωνίου. Τον συνέλαβεν ο Γραμματεύς του Αστυνομικού Τμήματος Τρικκάλων υπενωματάρχης Μαντζάρας μετά του γραφέως Σπύρου και των εφίππων χωροφυλάκων Κονταξή και μασουλετζή.


 Στο φύλο της 7 Ιουνίου 1924, στη 1 σελίδα, η εφημερίδα «Θάρρος» γράφει την είδηση για την εκδίκαση της υποθέσεως ΚΑΒΛΙΑ.


Το Στρατοδικείον
Σήμερον το ενταύθα Στρατοδικείον έχει δικάσιμον. Είναι προσδιορισμένη μια ληστεία. Την προσεχή εβδομάδα θα προσδιορισθή η δίκη κατά του παραδοθέντος ληστού Ταμπουρά συντρόφου των Γκρίμπα και Νιαβή. Ο Ταμπουράς κατηγορείται δια την κατακρεούργησιν της Πόρτας και ως εκτούτου η υπόθεσις προκαλεί εξαιρετικόν ενδιαφέρον. Επίσης μετ’ εξαιρετικού ενδιαφέροντος αναμένεται ο προσδιορισμός του στυγερού εγκλήματος του Καλλιφωνίου, όπου οι συληφθέντες κακούργοι εκρεούργησαν ολόκληρον οικογένειαν εκ τεσσάρων ατόμων.

Στο φύλο της 17 Ιουνίου 1924, στη 2 σελίδα, η εφημερίδα «Θάρρος» γράφει την είδηση για την εκδίκαση της υποθέσεως ΚΑΒΛΙΑ.


Το Στρατοδικείον
Το ερχόμενον Σάββατον θα εκδικασθή ενώπιον του ενταύθα εκτάκτου στρατοδικείου το μυσερόν και αποτρόπαιον έγκλημα του Καλλιφωνίου καθ’ ο κατεσφάγη κατά τον ειδεχθέστερον τρόπον ολόκληρος οικογένεια.
Λόγω του ενδιαφέροντος την δίκην αυτήν θα την παρακολουθήσωμεν με πρακτικά.

Στο φύλο της 20 Ιουνίου 1924, στη 1 σελίδα, η εφημερίδα «Θάρρος» γράφει την είδηση για τη εκδίκαση της υποθέσεως ΚΑΒΛΙΑ.


Το έγκλημα Καλλιφωνίου
Αύριον ενώπιον του Στρατοδικείου εκδικάζεται το μυσαρόν έγκλημα του Καλλιφωνίου. Πρόκειται περί ληστείας μετά τεσσάρων φόνων. Οι κατηγορούμενοι είναι δύο. Ο Γ. Γουλόπουλος ή Μπίξιας κάτοικος Καλλιφωνίου ετών 25 και ο Στέφανος Τριγώνης ετών 24 κάτοικος Φλαμούλι των Τρικάλων. Κατηγορούνται ότι την νύκτα της 3ης προς την 4ην παρελθόντος Μαρτίου μετέβησαν εις την οικίαν του Θωμά Καβλιά, Προέδρου του Συνεταιρισμού Καλλιφωνίου και δια να ληστεύσουν αυτόν έχοντα 12-13.000 δρχ. εκ πωλήσεως καπνού τον εφόνευσαν και όχι μόνον αυτόν αλλά και την σύζυγό του και τας δύο θυγατέρας του εξοντόσαντες ούτο ολόκληρον την οικογένειαν, δια περιστρόφων και μαχαιριών.
Συνήγοροι των κατηγορημένων θα παρίστανται οι κ. Δημήτριος Αναγνωστιάδης και Στέφανος Πελέκης.


Η εφημερίδα «ΘΑΡΡΟΣ» των Τρικάλων στο πρωτοσέλιδο φύλλο της 22 Ιουνίου 1924 γράφει σχετικά με το θέμα του ΚΑΒΛΙΑ.


ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΦΩΝΙΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΕΣΣΑΡΕΣ ΦΟΝΟΙ ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΙΑ
Αρκετός κόσμος πλημυρίζει την αίθουσαν του Στρατοδικείου όπου επρόκειτο να εκδικασθή το τρομερόν έγκλημα του Καλλιφωνίου. Η εξόντωσις ολοκλήρου οικογένειας, ο Θωμάς Καβλιάς, η σύζυγός του και δύο θυγατέρες του τα θύματα. Κατηγορούμενοι ο εκ Καλλιφωνίου Γουλόπουλος 25ετής και έγγαμος προ έτους και ο εκ Φλαμουλίου 26ετής Τριγώνης άγαμος. Ξανθοί αμφότεροι, φρεσκοξυρισμένοι, με στριμένο μουστάκι και σχεδόν ατάραχοι. Ο Γουλόπουλος είχε το ιδιαίτερον χαρακτηριστικόν ότι είναι στραβολαίμης. Καλοθρεμμένοι και οι δυό τους και ροδαλοί δεν φαίνονται να έχουν πιάσει ποτέ τους χειρολάβα, καίτοι ισχυρίζονται ότι είναι γεωργοί.
Την 9 π.μ. άρχεται η συνεδρίασις. Πρόεδρος του Στρατοδικείου ο Εισαγγελεύς κ. Γραφάκος και Στρατοδίκαι οι Ταγματάρχοι κ. Γαλής και Παπαγεωργίου, ο μοίραρχος κ. Λαγογιάννης και ο λοχαγός κ. Παπακυριαζής. Επίτροπος ο κ. Μοσχούλας γραμματεύς ο κ. Παμπούκας. Ο Γουλόπουλος δεν έχει συνήγορον και διορίζεται εξ επαγγέλματος ο ανθυπίλαρχος κ. Αργυρόπουλος, συνήγοροι του Τριγώνη παρίστανται οι κ. Δ. Αναγνωστιάδης και ο Θ. Κριεμάδης.
Εκφωνούνται τα ονόματα των 29 μαρτύρων εξ ων απουσιάζουν 4 άρχεται η διαδικασία.
Ο κ. Πρόεδρος απευθύνει συστάσεις προς τους κ. συνηγόρους να είναι σύντομοι και σαφείς, δια να μη κατακρίβεται χρόνος.
Καλείται πρώτος ο μάρτυς ο Γ. ΚΑΒΛΙΑΣ, εξάδελφος του παθόντος. Αφηγείται ότι επληροφορήθη τους φόνους την πρωίαν της Τρίτης 4 Μαρτίου εις Καρδίτσαν, όπου μετά πλείστων άλλων συγχωριανών του είχε μεταβή εκδικαζομένων των φορολογικών ενστάσεών του. Όλοι οι Καλλιφωνίται υπέθεσαν αμέσως ότι το έγκλημα διεπράχθη από τον Γουλόπουλον του οποίου τονίζει τον σπάταλον και ρέποντα προς τας εκβιάσεις χαρακτήρα. Ο Γουλόπουλος γύριζε χωρίς να εργάζεται και ένα μήνα προ του εγκλήματος πωλήσας τα καπνά των οικείων εσπατάλησε 10-11.000 δρχ. εις γλέντια και καφεσαντάν. Έπερνε δανεικά και δεν τα έδιδε. Ο φονευθείς τον εδάνεισε πολλάκις συνέτρεχε δε και την οικογένειάν του. Επήρε και από τον εξ Αμερικής ελθόντα εξάδελφόν του 1000 δρχ. Είχε παρακολουθήσει τον παθόντα ότι είχε περί τας 30.000 δρχ. εκ πωλήσεως καπνών ιδικών του και του συνεταιρισμού. Πείθεται ότι ο Γουλόπουλος εφόνευσεν όλην την οικογένειαν διότι ήτο γνωστός και δια να μην αποκαλυφθή. Φαντάζεται ότι η οικογένεια εκοιμάτο, εφόνευσε πρώτα τον Θωμάν και έπειτα τους άλλους. Όλα τα πτώματα έφεραν σφαίρας εις τας κεφαλάς και μαχαιριές. Αι σφαίραι αναγνωρίσθησαν, ότι ήσαν του πιστολίου του Γουλοπούλου, όπερ έφερε πάντοτε μαζί του, ο παθόν ήτο ήσυχος νοικοκύρης προ τινων δε ημερών εκ πωλήσεως καπνών του είχε πληρωθεί 12.000 δρχ. ο παθών πολλάκις παρεπονείτο ότι έδιδε εις τον φονέα ανά 100 – 200 δρχ. υπό το πρόσχημα θαλασσοδανείου και είχε βρη τον μπελλά του.
Έμαθε ότι ο παθών επήρε το βράδυ του εγκλήματος κρασί από το μπακάλικο, όπως πολλάκις άλλοτε.
Φρονεί δεν είναι δυνατόν να διέπραξε ένας μόνος το έγκλημα, ο Γουλόπουλος έλεγεν ότι έχει εμπιστευμένον φίλον τον Τριγώνην, όστις χάριν αυτού εσκότωνε και την μάννα του. Ο Τριγώνης επήγαινε ενίοτε εις Καλλιφώνι. Η κοινή γνώμη του χωριού θεωρεί φονέα τον Γουλόπουλον δια τον Τριγώνην είχε ενδιασμούς, εικάζει όμως ότι ο δεύτερος θα ήτο ο Τριγώνης διότι ο Γουλόπουλος δεν είχεν εμπιστοσύνην εις άλλον. Οι οικείοι του Γουλόπουλου είναι άποροι και τον έχουν εγκαταλείψει μετά το έγκλημα.
ΜΟΣΧΟΥΛΑΣ, επίτροπος. Ερωτά και ο μάρτυς αφηγείται πως έμαθε τα της ανευρέσεως των πτωμάτων.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΑΔΗΣ (συνήγορος) Ερωτά αν ο ετεροθαλής αδελφός του παθόντος Παναγιοτόπουλος εξέφρασε την υπόνοιαν, ότι είναι δυνατόν να συνέπραξε εις το έγκλημα ο Μπουγιώτης.
ΜΑΡΤΥΣ. Δεν φαντάζεται.
ΚΡΙΕΜΑΔΗΣ. (συνηγ.) ερωτά πως ο παθών έκαμε παρέα τον Γουλόπουλον αφού τον εγνώριζε κακής διαγωγής και αν εκ των παραθύρων της οικίας του θύματος οι ένοικοι ήσαν ορατοί υπό των διαβατών.
Ο κ. Πρόεδρος παρατηρεί ότι δεν πρέπει να υποβάλονται άσκοποι ερωτήσεις και προκαλείται επεισόδειον διευθετούμενον δι εξηγήσεων.
Καλείται ο μάρτυς.
ΒΟΓΙΑΔΙΔΗΣ, διευθυντής ξενοδοχείου Πετρουπόλεως ενταύθα. Καταθέτει ότι ο Γουλόπουλος έμεινεν εις το ξενοδοχείον του από της 1ης Μαρτίου. Την 3 Μαρτίου ημέραν Δευτέραν την 2.30΄ μ.μ. του είπε να του κρατήσει πάλιν κρεβάτι, αλλά την νύκτα δεν επήγε να κοιμηθεί, την επομένην το πρωί 8-9 επήγε και επλήρωσε και εδήλωσε ότι θα μένει και το βράδυ προπληρώσας. Το μεσημέρι επήγε και εκοιμήθη, έδωκε εντολήν να τον εξυπνήσουν εις τας 6. Επήγε ο ίδιος να τον εξυπνήσει, αλλά εκοιμάτο βαθειά και δεν εσηκώθη, εις τας 7 τον εξύπνησε ο συνέταιρός του.
ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ. Τον εζήτησεν κανείς εις το ξενοδοχείον;
ΜΑΡΤΥΣ. Την Κυριακήν το πρωί ο Τριγώνης, συνομίλησαν επ’ ολίγον. Προ καιρού είχαν μείνει δυο ημέρες αμφότεροι εις το ξενοδοχείον. Ο Γουλόπουλος επήγαινε να κοιμηθή πάντοτε αργά εις τας 2-3 το πρωί.
Καλείται ο μάρτυς κ. πωπώλης κ. Ν. ΣΤΑΙΚΟΣ. Την Τρίτην (επομένην του εγκλήματος, συνήντησε τον Γουλόπουλον εις το ξενοδ. Μίγκα όπου συνέτρωγε μετά του Πρασσά και δύο χωροφυλάκων. Εκείθεν επήγαν προς το καφωδείον Πρασσά. Καθ. Οδόν ο Γουλόπουλος απεχωρίσθη προς στιγμήν και ήλθεν εις το καφωδείον μετ’ ολίγον, επιστρέψας είπεν, ότι επληροφορήθη ότι εδολοφονήθη κάποια οικογένεια εις Καλλιφώνι και είναι περίεργος να μάθει ποια οικογένεια είναι. Εις το καφωδείον ένειναν μιάμιση ώρα και επήγαν εις το άλλο και εκείθεν εις τον πατσιά, παντού επλήρωσεν ο Γουλόπουλος όστις εφαίνετο ήρεμος. Είχε την εντύπωσιν και από άλλες φορές ότι ήτο άνθρωπος που ξοδεύει παράδες. Εσχημάτισε την ιδέαν, ότι αυτός θα είναι ο δράστης διότι προσεπάθει ν’ αποδείξη δι’ αυτού ότι η 4 Μαρτίου που ήσαν μαζί ήτο η Δευτέρα που έγινε το έγκλημα. Έμαθε ότι το πρωί της Τρίτης εις Καρδίτσαν όταν εκαθάριζε τα παπούτσια του ο λούστρος τα είδε που είχαν αίματα.
ΚΡΙΕΜΑΔΗΣ. Ποιους συνανεστρέφετο εδώ.
ΜΑΡΤΥΣ. Τον έβλεπα πάντοτε με τους χωροφύλακας της καταδιώξεως.
Ο μάρτυς ΠΡΑΣΑΣ. Αφηγείται ότι προ μηνός ο Γουλόπουλος με τον Τριγώνην και άλλους επήγαιναν εις το καφωδείον του και «χάλαγαν λεπτά». Την Τρίτην μεσημέρι βράδυ έφαγαν μαζί και επλήρωσεν ο Γουλόπουλος. Βεβαιοί και αυτός ότι η ημέρα που έφαγαν μαζί ήτο Τρίτη 4 Μαρτίου (επομένη του εγκλήματος).
Γίνεται μικρά διακοπή.
Καλείται ο μάρτυς ξενοδόχος κ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ. Επαναλαμβάνει όσα και ο προηγούμενος ξενοδόχος, ότι δηλαδή ο Γουλόπουλος ενώ του είχε κρατηθεί κλίνη δεν μετέβη να κοιμηθή την Δευτέραν το βράδυ κλπ. Το τελευταίον δεκαήμερον του Φεβρουαρίου εκοιμήθη μαζί με τον Τριγώνην. Την Κυριακήν τον επισκέφθη ο Τριγώνης και συνωμίλησαν. Την Τρίτη το πρωί εσημείωσε εις το δελτίον της Αστυνομίας ότι δεν εκοιμήθη την νύκτα.
Ο μάρτυς ΧΡ. ΚΑΒΛΙΑΣ, αδελφός του δολοφονηθέντος. Εξιστορεί τα του εγκλήματος, το πρωί της Τρίτης του ανηγγέλθη, ότι εις το σπίτι του αδελφού του έχουν την λάμπαν αναμένην και κοιμώνται, τα δε ζώα μένουν κλεισμένα.
Αφηγείται την φρικίασιν την οποίαν ησθάνθη όταν είδε τα πτώματα. Βεβαιοί, ότι όλοι οι χωριανοί από της πρώτης στιγμής υποψιάσθησαν τον Γουλόπουλον, όστι, σπαταλήσας εις Τρίκαλα όσα έλαβεν εκ της πωλήσεως καπνού του της οικογένειάς του έμεινε κρυπτόμενος εις το χωρίον του  και έλαβεν γνώσιν, ότι το θύμα είχε χρήματα εκ της πωλήσεως καπνού του συνεταιρισμού και ιδικού του.
Έχει πεποίθησιν ότι ο Γουλόπουλος εφόνευσε με το πιστόλι και ο Τριγώνης με το μαχαίρι. Προ δεκαημέρου περίπου ο Γουλόπουλος φεύγων από το Καλλιφώνι επήρε 23 τ. καπνό και το πιστόλι του αδελφού του ήρθεν εις Τρίκαλα. Φρονεί ότι εις άνθρωπος ήτο αδύνατο να κάμει το έγκλημα και συνέπραξεν ασφαλώς ο Τριγώνης με το μαχαίρι. Φαντάζεται ότι το έγκλημα ήτο προμελετημένο δια να πάρουν τα 30.000 δρχ. Φαίνεται ήλθον εις το σπίτι αθόρυβα. Ο  φονευθείς αφ εσπέρας είχε πάρει μισή οκά κρασί και 100 δρ. ούζο. Ο Τριγώνης ήρχετο κατ’ επανάληψιν εις το χωριό. Η γενική εντύπωσις εις το χωριό και των συγγενών ακόμη του Γουλόπουλου, ότι αυτός είναι ο διαπράξας το έγκλημα. Επαναλαμβάνει τα περί σφαιρών ότι ήταν του περιστρόφου του Γουλόπουλου.
Εις τας 5 το πρωί της Τρίτης ο λούστρος εις τον οποίον εγυάλισε τα παπούτσια του ο Γουλόπουλος τα είδε γεμάτα αίματα. Φαντάζεται, ότι εις Τρίκαλα ήλθε να συνεννοηθεί δια το μελετηθέν έγκλημα και μόνον με τον Τριγώνην ήτο δυνατόν να συνεννοηθή.
Ερωτώμενος περί της διαγωγής των κατηγορουμένων βεβαιοί ότι τους θεωρεί ικανούς δια το διαπραχθέν αποτρόπαιον έγκλημα, βεβαιοί ότι ήκουσεν ενταύθα ότι αυτοί είναι οι δράσται και της δολοφονίας εις Σαράγια πέρυσι, της οποίας δεν συνελήφθησαν οι δράσται.
Εις το σημείον τούτο γίνεται την 1.30΄ μ.μ. διακοπή δια την 4 μ.μ.
Το απόγευμα η διαδικασία εξ ίσον αν όχι και περισσότερον ενδιαφέρουσα. Το ακροατήριον πολυπληθέστερον.
Το απόγευμα μάλιστα παρακολούθησαν την συνεδρίασιν και Κυρίαι και Δεσποινίδες.
Η συνεδρίασις όμως βραδύνει ν’ αρχίσει διότι δεν προσήχθησαν εγκαίρως οι κατηγορούμενοι. Την 5 παρά 20 επαναλαμβάνεται. Καλείται εις συμπληρωματικήν ανάκρισιν ο Καβλιάς.
Απαντά εις ερώτησιν του κ. Μοσχούλα βεβαιεί, ότι το σπίτι του παθόντος κείται έξω του χωριού μεμονωμένον. Επαναλαμβάνει τα της ασώτου ζωής του Γουλοπούλου του οποίου η οικογένεια επένετο.
Ο μάρτυς Καραπέλης, καπνοπαραγωγός αφηγείται ότι την νύκτα του εγκλήματος ήκουσε κατά τας 2 - 2.30 π.μ. τους 4 πυροβολισμούς πεσόντας ανά διάστημα 2-3 λεπτών της ώρας. Δεν ήκουσε τίποτε ποιος διέπραξε το έγκλημα. Ο Γουλόπουλος ήτο άνθρωπος «του πιοτού», δεν εργάζετο αυτός αλλά η οικογένειά του.
Η μάρτυς Μαρία Καραπέλη σύζυγος του ανωτέρω αφηγείται και αυτή πως ήκουσε τους πυροβολισμούς και υπέθεσε ότι θα είναι εις τα μανδριά. Δεν είδε ποιος τους εφόνευσε. Εις το χωριό λέγουν, ότι τους εσκότωσαν να τους πάρουν τα λεπτά. Ποιος όμως δεν γνωρίζει. Δια τον Γουλόπουλον βεβαιοί, ότι είναι καλός άνθρωπος, καλλίτερος δεν γίνεται.
ΚΑΡΑΚΑΝΤΩΝΗΣ. Λούστρος εις Καρδίτσαν. Αφηγείται πως την Τρίτην το πρωί εις τας 5 ο Γουλόπουλος τον εφώναξε έξω από το μεγάλο καφενείο να του γυαλίσει τα παπούτσια και είδε, ότι ήσαν γεμάτα αίματα. Αίματα πολλά. Τον Γουλόπουλον τον εγνώριζε. Εφοβήθη να τον ερωτήσει από τι είναι τα αίματα διότι δεν ήτο κανείς άλλος έξω εις το πεζοδρόμιον. Αν ήτο εντός του καφενείου θα εφώναζε χωροφύλακα, διότι του εκινήθη η περιέργεια με τα αίματα. Ο Γουλόπουλος έφυγεν αμέσως. Την Τετάρτην έμαθε τους φόνους. Εξετάζεται κατ’ αντιπαράθεσιν προς τον Γουλόπουλον και επιμένει βεβαιών, ότι τον αναγνωρίζει ενώ ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι δεν ήτο αυτός ευρισκόμενος, ως λέγει, εις Τρίκαλα.
Ο μάρτυς καταθέτει ότι προ τινών ημερών ο Γουλόπουλος μεταφερόμενος ενταύθα τον ηπείλησεν να τον φονεύσει μόλις εξελθή των φυλακών.
ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗΣ (Στρατ.) Ερωτά τον μάρτυρα τι χαρακτηριστικά έδωκεν εις την ανάκρισιν τι άνθρωπος ήτο εκείνος του οποίου τα παπούτσια ήσαν γεμάτα αίματα;
ΜΑΡΤΥΣ. Είπα είναι κοντός με στραβό λαιμό.
Όντως τέτοιος είναι ο Γουλόπουλος.
Ο μάρτυς ΠΑΛΗΟΣ (τότε χωροφ.) Καταθέτει τα της σπάταλου ζωής του Γουλοπούλου εις τα καφωδεία  και τον έκαμε φιλικάς παρατηρήσεις. Την Δευτέραν έδωκε πρόχειρον δάνειον εις αυτόν 50 δρχ. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας κατά τας 2.30΄ είδε τον Τριγώνην με τον αδελφόν του και έναν γέροντα εις την πλατείαν Τρικάλων και παρ αυτούς αναμένοντα τον Γουλόπυλον. Έμαθε από τον Σουλιώτην ότι την Δευτέραν το απόγευμα είδε τον Γουλόπουλον εις τον σιδηρόδρομον μεταβαίνοντα εντεύθεν εις Καρδίτσαν. Τον Γουλόπουλον από το απόγευμα της Δευτέρας τον ξαναείδε την Τρίτην εις τας 10 π.μ. και του είπε ότι εις το Καλλιφώνι εφονεύθη ο θειός του. Επίσης είπε και τον Μαντζάρα. Η είδησις του φόνου εγνώσθη εδώ από τον Γούλόπουλο το πρωί και το βράδυ ήλθε τηλεγράφημα εις την Αστυνομίαν εκ Καρδίτσης.
Ο μάρτυς χωροφύλαξ ΙΩΑΚΕΙΜ. Εγνώρισε τους κατηγορούμενος ένα μήνα προ του εγκλήματος. Επαναλαμβάνει τα τα του ασώτου βίου. Ο Μαντζάρας είχε μορφώσει γνώμην, ότι το έγκλημα το διέπραξεν ο Γουλόπουλος. Καταθέτει τα αυτά όπως και οι άλλοι χωροφύλακες ότι ο Γουλόπουλος προσπαθεί να τους πείσει ότι το βράδυ που γλεντούσε εις τα καφωδεία ήτο Δευτέρα και όχι Τρίτη, όπως εξηκρίβωσε ο μάρτυς συζητήσας το πράγμα και με τους άλλους.

Η μάρτυς Χαρίκλεια Κατσιάκου χωρική εκ Καλλιφωνίου δεν λέγει σχεδόν τίποτε, λόγω της ηλατωμένης διανοητικότητός της.
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ. (γεωργός Καλλιφ.) Βεβαιοί, ότι οι χωρικοί από της πρώτης στιγμής του εγκλήματος εξέφρασαν υπόνοιας κατά των κατηγορουμένων. Επαναλαμβάνει όσα γνωστά, ότι είχε χρήματα ο φονευθείς και ότι αι σφαίραι ήσαν του πιστολίου Γουλοπούλου συστήματος Γκόλτς. Συμπεραίνει ότι οι δράσται θα ήσαν δύο.
Ο 13της Μπανιάς καταθέτει ασήμαντα τινά και συγκεχυμένα.
Ο χωροφύλαξ ΒΑΛΤΑΔΟΡΟΣ. Είχε γνωρίσει και αυτός από τον υπεν. της καταδιώξεως Μαντάραν τον Γουλόπουλον και αντελήφθη τον σπάταλον βίον του. Όταν συνελήφθη ο Γουλόπουλος προσεπάθησε να τον πείσει, ότι τον είχεν ιδεί την Τρίτην. Φρονεί ότι έκαμε παρέα στους Αστυνομικούς δια να τους παραπλανήση δια το άλλοθι. Την Τετάρτην το βράδυ είδε εις το ουζοπωλείον Μπουργόλια και τον Τριγώνην.
Μεθ’ ο την 8 εσπερινήν διακόπτεται η συνεδρίασις δια να επαναληφθή σήμερον την 8 π.μ. Υπολείπονται 3-4 μάρτυρες εισέτι.
Μεθ’ ο θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι και θα επακολουθήσουν αι αγορεύσεις επιτρόπου και συνηγόρων. Υπολογίζεται, ότι μέχρις της μεσημβρίας θα τελειώσει η δίκη.


Στο φύλο της 24 Ιουνίου 1924, στη 1 σελίδα, η εφημερίδα «Θάρρος» γράφει την είδηση για το ενδιαφέρον του θέματος της υποθέσεως ΚΑΒΛΙΑ.


ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Όλοι η κοινωνία παρακουλούθησε μετ’ εξαιρετικού όντως ενδιαφέροντος την δίκην του τρομερού εγκλήματος του Καλλιφωνίου. Και το ενδιαφέρον δεν επιδείχθει μόνον ενταύθα. Και εις Καρδίτσαν και εις Καλαμπάκαν και πανταχού της Θεσσαλίας το ίδιον. Δια να γίνει καταληπτόν το ενδιαφέρον σημειούμεν τούτο, ότι εξετυπώσαμεν τας δύο αυτάς ημέρας διπλάσιον αριθμό φύλλων. Και δεν έμειναν ούτε εν. Και από τα τελευταία μικρά χωριά μας εζήτησαν φύλλα.

Στο ίδιο φύλο της 24 Ιουνίου 1924, στη 1 σελίδα, η εφημερίδα «Θάρρος» γράφει την είδηση της εκτελέσεως των καταδικασθέντων της υποθέσεως ΚΑΒΛΙΑ.


Η εκτέλεσις
Η εκτέλεσις της προχθεσινής αποφάσεως του Στρατοδικείου δι ης κατεδικάσθησαν εις θάνατον δια το έγκλημα Καλλιφωνίου οι Γουλόπουλος και Τριγώνης θα γίνη αύριον την 8 π.μ. εις τον χώρον, όπου εγένετο προ ημερών και η άλλη εκτέλεση παρά την οδόν Τρικάλων – Λογκάκι.
Στο φύλο της 25ης Ιουνίου 1924 της εφημερίδας «Θάρρος» διαβάζουμε:


«Η εκτέλεσις

Την 8 π.μ. σήμερον θα γίνη εις την επί της οδού Τρικκάλων – Λογγάκι τοποθεσίαν η εκτέλεσις της αποφάσεως του Στρατοδικείου κατά των καταδικασθέντων δια το έγκλημα του Καλλιφωνίου».

Στο φύλο της 26 Ιουνίου 1924, στη 1 σελίδα, η εφημερίδα «Θάρρος» γράφει την είδηση της εκτελέσεως των καταδικασθέντων της υποθέσεως ΚΑΒΛΙΑ.


Η εκτέλεσις
Χθες την πρωίαν  εγένετο η εκτέλεσις της αποφάσεως του Στρατοδικείου δια το έγκλημα του Καλλιφωνίου. Το σκληρόν θέαμα παρηκολούθησαν χιλιάδες κόσμου εξ όλων των τάξεων.

Στο ίδιο φύλο της 26 Ιουνίου 1924, στη 1 σελίδα, η εφημερίδα «Θάρρος» επισημαίνει το σκληρό θέαμα των εκτελέσεων των καταδικασθέντων.


ΤΟ ΣΚΛΗΡΟΝ ΘΕΑΜΑ
Χιλιάδες κόσμου όλων των τάξεων και ηλικιών και φύλων και χθες και προ ημερών έσπευσαν επί τόπου να παρακολουθήσουν και ιδούν το σκληρόν θέαμα της εκτελέσεως των αποφάσεων του Στρατοδικείου. Μεταξύ των θεατών πολλά, πάρα πολλά μικρά παιδιά και γυναίκες ακόμη. Όσον δικαία και όσον επιβεβλημένη δια τον παραδειγματισμόν και αν είναι η αυστηρά εφαρμογή του αυστηρού νόμου, το θέαμα της εκτελέσεως αυτού είναι πάντοτε σκληρόν και οδυνηρόν. Δεν αρκεί η αναγγελία της εκτελέσεως της αποφάσεως και πρέπει να την παρακολουθήση κανείς και με τας αισθήσεις του; Θα ηυχόμεθα να μην ευρεθή το Στρατοδικείον εις θέσιν να εφαρμόση τον άτεγκτον νόμον, αλλά αν ευρεθή εις την δυσάρεστον θέσιν η εκτέλεσις ας μη αναγγελθή παρά μετά την συντέλεσίν της δια να σημειωθή μόνον χρονογραφικώς. Ουδείς λόγος συντρέχει να συγκεντρώνωνται εκεί μικρά παιδιά και γυναίκες.
Η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» της 7 – 3 – 1924 στη 3 σελίδα, παρουσιάζει την είδηση του εγκλήματος ως εξής:


ΕΦΟΝΕΥΣΕΝ
ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΝ
Αγγέλλεται εκ Βόλου ότι την προχθεσινήν νύκτα εις το χωρίον Καλλιφώνιον εφονεύθη δι’ όπλων και μαχαίρας ολόκληρος η οικογένεια του Θωμά Καβλιά απαρτιζομένη εξ αυτού της συζύγου του και των δύο θυγατέρων του. Επιτόπου μετέβη αμέσως ο περιοδεύων ανώτερος Διοικητής Δ. Κατσώνας ο οποίος κατόπιν προκυψάντων σοβαρών στοιχείων ενοχής κατά του Γεωργίου Γουλοπούλου καταφύγοντος κρυφίως εν τω μεταξύ εις Τρίκαλα ενήργησε την σύλληψιν αυτού.


του Δημήτρη Τσιγάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου