Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Εκδοχή Δημοσιεύματος της «Καθημερινής» και του «Εμπρός»


Στην Εφημερίδα «Καθημερινή», της 8ης Σεπτεμβρίου 1930, στο φύλο 5,  υπάρχει ένα δημοσίευμα για κάποιο φονικό που διέπραξε κάποιος Χαρίλαος Σακαβιάς, ή Καραμιχάλης, ή Χαραλάμπους. Η ομοιότητα του ονόματος Σακαβιάς με το όνομα Σακαβλιάς έκανε πολλούς ερευνητές να θεωρήσουν ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.




O ΣΑΚΑΒΙΑΣ

Ο Σακαβιάς γεννήθηκε το 1895 περίπου.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Χαρίλαος Σακαβιάς ή Καραμιχάλης ή Χαραλάμπους.
Από το 1915 άρχισε να επιδίδεται σε διάφορες μικροκλοπές και διαρρήξεις και σιγά σιγά έγινε γνωστός στον υπόκοσμο των Αθηνών.  Πολλές φορές έμπλεκε σε φασαρίες και καυγάδες, και μπαινόβγαινε στη φυλακή για διάφορα αδικήματα, τραυματισμούς, οπλοφορία αντίσταση κατά της αρχής κλπ.
Τον Απρίλιο του 1930 μαχαίρωσε τον Ιωάννη Μερτίκα έξω από το πολιτικό Νοσοκομείο για τα μάτια μιας πόρνης. Την πόρνη συνόδευε ο Μερτίκας και τη διεκδικούσε ο Σακαβιάς.
Το 1920 ο Σακαβιάς εργάζεται σε μια καπνοβιομηχανία ως καπνεργάτης, αλλά ο εκσυγχρονισμός και η εισαγωγή των σιγαροποιητικών μηχανών είχαν σαν αποτέλεσμα την αντικατάσταση των εργατικών χεριών και έτσι απολύεται και μένει άνεργος. Με την αποζημίωση της απόλυσής του ανοίγει με τον αδελφό του ταβέρνα στο Θησείο και εργάζεται ως ταβερνιάρης.
Ο αδελφός του όμως το 1924 σε κάποιο εστιατόριο, στο Μετς τσακώθηκε με κάποιον φίλο του, τον Νίκο Τζιώτη και αφού τον χτύπησε με μια καρέκλα στο κεφάλι τον σκότωσε, και καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλακή.
Έτσι ο Σακαβιάς μετά από αυτό το έγκλημα του αδελφού του έκλεισε την ταβέρνα στο Θησείο και διορίζεται στο Δήμο ως επιστάτης στην οδοποιία. Γρήγορα όμως λόγο του ατίθασου χαρακτήρα του χάνει και πάλι τη δουλειά του και αναγκάζεται, για να ζήσει την οικογένειά του, να πουλάει φρούτα στην λαϊκή αγορά.
Εκεί είναι που αρρωσταίνει και η γυναίκα του βαριά και πεθαίνει από φυματίωση.
Ο Σακαβιάς μένει μόνος με τα έξι ορφανά παιδιά του και την γριά μάνα του.
Σα να μην έφταναν όλα αυτά έρχεται να προστεθεί στην δυστυχία του και ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Τον παρασέρνει ένα αυτοκίνητο και τον τραυματίζει σοβαρά σε διάφορα μέρη του σώματός του.


Ανήμπορος τώρα να εργαστεί δεν μπορεί να θρέψει την οικογένειά του, τη μάνα του και τα έξι ορφανά παιδιά του, αλλά ούτε και να πληρώσει το ενοίκιο του σπιτιού του.
Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, Βασιλάκης μένει ανάλγητος στη δυστυχία του Σακαβιά και του κάνει έξωση. Στο δικαστήριο ο Σακαβιάς καταφέρνει και πληρώνει τα καθυστερημένα ενοίκια και η αγωγή απορρίπτεται.
Επειδή όμως καθυστέρησε και πάλι μερικά ενοίκια και φόρους ΟΥΛΕΝ και οδοστρωμάτων, ο Βασιλάκης του ξανακάνει αγωγή για δεύτερη φορά για να τον εξώσει.
Ένα μεσημέρι γυρνώντας στο σπίτι του ο Σακαβιάς βρίσκει την μάνα του, τα παιδιά του και τα πράγματά του σπιτιού του έξω. Ο Βασιλάκος με την αστυνομία τους πέταξε κυριολεκτικά στο δρόμο. Δεν λυπήθηκε την δυστυχία τους.
Ο Σακαβιάς έπνιξε την πίκρα του πήρε την φαμίλια του και την πήγε και την στέγασε σε μια ξύλινη παράγκα στην Αγία Παρασκευή, εκεί όπου είχε πεθάνει η γυναίκα του.
Διαπίστωσε όμως ότι ο Βασιλάκος είχε κρατήσει ορισμένα από τα πράγματά του, το χωνί από το γραμμόφωνο, μια εταζιέρα κι ένα χράκι.
Το βράδυ στις 5 Σεπτεμβρίου 1930 ο Σακαβιάς πάει στο μαγαζί που διατηρούσε ο Βασιλάκος  να ζητήσει τα πράγματά του πίσω. Ο Βασιλάκος άρχισε να βρίζει και να απειλεί τον Σακαβιά. Άρπαξε μάλιστα από ένα συρτάρι ένα μαχαίρι και κατευθύνθηκε να τον μαχαιρώσει. Ο Σακαβιάς αμυνόμενος του αρπάζει το το χέρι και γυρίζει το μαχαίρι και σκοτώνει τον Βασιλάκο.

Παρακάτω παραθέτω το δημοσίευμα της Καθημερινής.


Ο ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟΣ ΦΟΝΟΣ ΠΑΡΑ ΤΟ ΘΗΣΕΙΟΝ
Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ – ΔΕΝ ΜΕΤΑΝΟΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ

Ο Χ. Χαραλάμπους όστις εφόνευσε προχθές εις το Θησείον τον τέως ιδιοκτήτην του Βασιλάκην απεστάλη χθές την πρωΐαν εις την εισαγγελίαν. Ο κ. εισαγγελεύς επειδή εκ της προανακρίσεως την οποίαν ενήργησεν ο αστυνόμος του Θ΄ τμήματος κ. Λασκαρίδης και ο υπαστυνόμος κ. Κωνσταντόπουλος απεδείχθη ότι υπήρξε προμελέτη εχαρακτήρισε το αδίκημα ως φόνον και ανέθεσε την ενέργειαν τακτικών ανακρίσεων εις τον ανακριτήν του Ε΄ τμήματος κ. Ρουμελιανάκην. Ο φονεύς θα απολογηθή σήμερον ενώπιον του κ. ανακριτού.
Ο κ. Ρουμελιανάκης θα προσπαθήση να εξακριβώση αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί του δράστου ότι επιτέθη πρώτος εναντίον του ο φονευθείς Βασιλάκης και ότι η μάχαιρα ανήκεν εις τον τελευταίον. Όλοι οι μάρτυρες οι εξετασθέντες κατά την προανάκρισιν ισχυρίζονται ότι το μαχαίρι ανήκεν εις τον φονέα, ότι ο Χαραλάμπους κατ΄επανάληψιν είχεν απειλήση τον τέως ιδιοκτήτην του ότι θα τον εφόνευε και ότι του φόνου δεν προηγήθη λογομαχία. Οι συγγενείς του φονευθέντος ηπείλουν χθες ότι θα εφόνευον τον δράστην δια τούτο δε ο στυνόμος κ. Λασκαρίδης ηναγκάσθη να λάβη έκτακτα μέτρα προς προστασίαν της ζωής του.

ΠΟΙΟΣ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ
Ως διεπιστώθη χθες την πρωΐαν εκ της διευθύνσεως εγκληματολογικών υπηρεσιών ο δράστης του προχθεσινού φόνου είναι παλαιός διαρρήκτης δράσας προ 15 ετίας ως Χαρίλαος Σακαβιάς, ή Καραμιχάλης, ή Χαραλάμπους, έπαυσεν έκτοτε να διαπράτη κλοπάς, αλλ΄ήτο ταραχοποιός και συλληφθείς κατεδικάσθη επτάκις δια παράνομον οπλοφορίαν αντίστασιν κατά της αρχής μετά βιοπραγιών και τραύματα.
Ο Χαραλάμπους καταζητείτο υπό της αστυνομίας κατηγορούμενος επί αποπείρα αναιρέσεως διότι προ τετραμήνου έξωθι του πολιτικού Νοσοκομείου ετραυμάτισε τετράκις δια μαχαίρας τον Ι. Μερτίκαν φιλονεικήσας μετ΄αυτού διότι ήθελε να του αρπάση δια της βίας μιαν κοινήν γυναίκα, την οποίαν εκείνος συνόδευε.
Ο Χαραλάμπους ήτο καπνεργάτης στο επάγγελμα όταν δε έλαβε την αποζημίωσίν του ήνοιξε μετά του αδελφού του εν οινοπωλείον εις το Θησείον. Ο αδελφός του όμως προ εξαετίας εις το παρά το Στάδιον ζυθεστιατόριον  Μετς κατόπιν φιλονεικίας δι ασήμαντον αφορμήν εφόνευσε τον φίλο του Ν. Τζιώτην κτυπήσας αυτόν με ένα κάθισμα εις την κεφαλήν και συλληφθείς κατεδικάσθη εις εξαετή ειρκτήν.
Το οινοπωλείον, έκλεισε και ο Χαραλάμπους ή Σακαβιάς διωρίσθη ως επιστάτης του Δήμου εις την οδοποιίαν. Τελευταίως όμως επελύθη και επώλει φρούτα εις την αγοράν.
Κατ΄ανακοίνωσιν της Αστυνομίας ο φονευθείς ήτο φιλήσυχος άνθρωπος.

ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΟΥ
Ο Δράστης ομιλών χθες εις συντάκτην της «Καθημερινής» δικαιολογείται δια τον φόνον, επιμένων ότι ο φονευθείς επετέθη πρώτος εναντίον του. Αφηγείται ότι μετά τον θάνατον της συζύγου του εκ φυματιώσεως παρεσύρθη υπ αυτοκινήτου και ετραυματίσθη σοβαρώς εις διάφορα μέρη του σώματος.
Μη εργαζόμενος πλέον δεν ηδυνήθη όχι μόνον να πληρώση τα ενοίκιά του αλλά και να διαθρέψη την γραιάν μητέρα του και τα έξι τέκνα του. Λέγει ότι ο ιδιοκτήτης ανάλγητος εις την δυστυχίαν του ενοικιαστού του του έκαμε έξωσιν η οποία και απερρίφθη διότι κατώρθωσεν κατά την συζήτησιν της αγωγής να καταβάλλη επί δικαστηρίου τα καθυστερούμενα ενοίκια. Επειδή όμως και πάλιν καθυστέρησεν μερικά ενοίκια και τους φόρους Ούλεν και οδοστρωμάτων, ο Βασιλάκης ήγειρεν εναντίον του και δευτέραν αγωγήν όπως τον εξώση.
Και ο Χαραλάμπους προσθέτει.
-Δεν επήγα στο δικαστήριο κι εδικάσθηκα ερήμην, ένα μεσημέρι δε, εγύρισα σπίτι μου και βρήκα στο δρόμο τα παληοπράγματά μου, τη μάννα μου και τα έξη παιδιά μου.
Δεν λυπήθηκε την ορφάνεια τους.
Όποιος και αν ήτανε στη θέση μου θα τον σκότωνε την ίδια στιγμή. Εγώ όμως δεν εμίλησα κι επήρα όλη αυτή τη φαμίλια που πεινούσε και την πήγα σε μια ξύλινη παράγκα που είχα στην Αγία Παρασκευή, όπου πέθανε η γυναίκα μου.
Χθες παρατήρησα ότι ο Βασιλάκης όταν μου πέταξε τα ορφανά και τα πράγματά μου στους δρόμους μου είχε κρατήση το χωνί του φωνογράφου, μια εταζιέρα και ένα χράκι, και το βράδυ επήγα στο μαγαζί του και του τα ζήτησα.
Με έβρισε και με έδιωξε με το χειρότερο τρόπον.
-Θα σε πετάξω από το μαγαζί μου παληάνθρωπε είπε, όπως σε επέταξα κι από το σπίτι μου.
Αμέσως επήρε από ένα συρτάρι ένα μαχαίρι και μου επετέθη να με σφάξη.
Του έρπαξα το χέρι, εγύρισα το μαχαίρι και τον χτύπησα. Ήμουνα εν αμύνη.
Και ο Χαραλάμπου καταλήγει ότι δεν μετανοεί καθόλου δια τον φόνο.

Εφημερίδα «Καθημερινή» 1930
8 Σεπτεμβρίου 1930 φύλο 5

Το ίδιο φονικό δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» της 8/9/1930 φύλλο 4.
Το παραθέτω και αυτό παρακάτω.



ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ ΤΟΥ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟΥ ΦΟΝΟΥ
Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΥΡΙΣΚΕΤΟ ΕΝ ΑΜΥΝΗ
ΕΧΕΙ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΝ ΦΟΝΟΝ ΠΡΟ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Εκ της ενεργηθείσης προανακρίσεως σχετικώς με τον νυκτερινόν  παρά την πλατείαν Θησείου φόνου του Θεοφάνους Βασιλάκη εξηκριβώθησαν τα εξής:
Ο δράστης Χαριλ. Χαραλάμπους είναι σεσημασμένος διαρρήκτης και κακοποιόν στοιχείον, τυγχάνει δε γνωστότατος εις την αστυνομίαν υπό τα ψευδόνυμα Καραμίχος, Κατράμος και Καψαλής. Ούτος προ διετίας αν και νυμφευμένος και πατήρ πέντε τέκνων, είχε τραυματίσει δια λόγους ερωτικής αντιζηλίας, έξωθι του πολιτικού Νοσοκομείου δια μαχαίρας τον φίλο του Ι. Μαρτίκην.
Προ δεκαετίας, διατηρών μετά τινός εξαδέλφου του οινομαγειρείον παρά την συνοικίαν «Μετς», είχε φονεύσει δια ασήμαντον αφορμήν τον Ν. Ζιώτην, συλληφθείς δε τότε, κατεδικάσθη εις 6 ετών ειρκτήν.
Αποφυλακισθείς προσελήφθη ως υπάλληλος εις τα σφαγεία του Δήμου και εκείθεν εις την οδοποιίαν, όπου και παρέμεινε μέχρι προ τριμήνου οπότε κατόπιν, επεισοδίου, απελύθη. Έκτοτε επηγγέλλετο τον καρπουζέμπορον.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΦΟΝΟΥ
Σχετικώς με τα αίτια του φόνου διεπιστώθησαν τα εξής:
Ο Χαραλάμπους κατοικών επ’ ενοικίω εις δυο δωμάτια της οικίας του θύματος Θεοφ. Βασιλάκη, ευρισκόμενης εις μίαν πάροδον της οδού Δημοφώντος, είχε δια δικαστικής αποφάσεως εξωθή προ ενός και ημίσεως μηνός, ως καθυστερών εις τον ιδιοκτήτην οκτώ ενοίκια, ανερχόμενα εις το ποσόν των 960 δραχμών εν όλω.
Μετά την έξωσιν ο δράστης μετά των τέκνων του και της γραίας μητρός του - η σύζυγός του είχε αποβιώσει προ 8μήνου εκ φυματιώσεως -  κατοίκησεν εις τινά παράγκαν παρά την Αγίαν Παρασκευήν.
Ως κατέθεσαν σήμερον οι εξετασθέντες μάρτυρες, ο Χαραλάμπους, αναχωρών εκ της οικίας του Βασιλάκη, τον είχε απειλήσει ότι θα τον εφόνευεν, οσάκις δε συνήντα καθ’ οδόν γνωστούς τούτου τους έλεγε να του υπενθυμίσουν ότι πρέπει να περιμένει την εκδίκησίν του.
Χθες νύχτα ούτος, μεταβάς εις το επί της οδού Ηρακλειδών 2 καπνοπωλείον του θύματος, επετέθη κατ’ αυτου και τον έπληξε δια μαχαίρας εις τον λαιμόν, αποκόψαντα την καρωτίδα, και δις εις το στήθος θανασίμως.
Παρατυχών ο συγγενής του τραυματισθέντος Βασιλάκη Σάμπας, κατεδίωξε τον δράστην και επέτυχεν την σύληψίν του τη βοήθειά του εις τας φωνάς του προστρέξαντος σκοπού αστυφύλακος.

ΤΙ ΛΕΓΕΙ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ
Ο δράστης και σήμερον ανακρινόμενος συμπληρωματικώς ισχυρίσθη, ότι η φονική μάχαιρα ανήκεν εις το θύμα το οποίον του επετέθη δι αυτής ίνα τον φονεύση και ότι ούτος εν αμύνη ευρεθείς διέπραξε τον φόνον.
Ο δράστης εις συντάκτην μας ιδόντα τούτον έξωθι του Εισαγγελικού γραφείου είπεν ότι ες το καπνοπωλείον του θύματος μετέβη χθες όχι με σκοπόν να τον φονεύση ως κατέθεσαν πάντες οι εξετασθέντες μάρτυρες αλλά ίνα του ζητήση να του επιστρέψη ένα χονί γραμμοφώνου το οποίον του είχε κρατήση κατά την αναχώρησιν εκ της οικίας του.
-Όταν έφθασε λέγει, στο καπνοπωλείο και χωρίς ακόμη να του ομιλήση άνοιξε ένα συρτάρι έβγαλε ένα μαχαίρι εκείνο με το οποίον τον σκότωσα, και βγήκε έξω.
-Τι τρέχει; μου λέει.
-Ήρθα να μου δώσης εκείνο το χωνί του γραμμοφώνου του είπα.
-Φύγε πριν σε σφάξω μου απάντησε και χωρίς άλλη κουβέντα μου επετέθη. Τότε κι εγώ του πήρα το μαχαίρι και τον έσφαξα, τι θέλατε να κάνω να σταθώ να με σφάξη αυτός.
-Μα οι μάρτυρες λένε ότι το μαχαίρι δεν είναι δικό του και ότι σε είδαν να επιτίθεσαι πρώτος.
-Λένε ψέματα.
Ο Δράστης απεστάλη σήμερον  την μεσημβρίαν εις την εισαγγελίαν.
Ο κ. Εισαγγελεύς χαρακτηρίσας την πράξιν φόνου εκ προμελέτης παρέπεμψε την υπόθεσιν εις τον ανακριτήν του Ε΄ τμήματος κ. Ρουμελιανάκην ενώπιον του οποίου και θα προσαχθή αύριον ο δράστης ίνα απολογηθή.

Εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» 8/9/1930 φύλλο 4

2 σχόλια:

  1. ΜΑΛΑΚΙΕΣ, τσαμπα το χρονο μου χαλασα, ΔΕΝ εχουν καμια σχεση με τον περιφημο Σαρκαφια του Τσιτσανη κι οσο για τις εφημεριδες, να βαλουν το χωνι του γραμμοφωνου στον κωλο τους, μαλακες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβαστε την εκδοχη του Μπαγιαντερα που γνωρισε και τον "φονια" του Σαρκαφια και ποια ειναι τα "στενα" των Τρικαλων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή